پيرچشمي چیست؟presbyopia
عدسی Crystalline Lens
عدسي عضوي است محدب الطرفين ، قابل انعطاف، بدون رگ و شفاف با قطر 9 ميليمتر و ضخامت 4ميليمتر که ما بين مايع زلاليه و زجاجيه چشم قرار دارد. عدسی توسط زنولها به شيارهاي بين شیارهای جسم مژگاني اتصال دارد. عدسي در پشت مردمک واقع شده است وعمل تطابق و متمرکز کردن نور بر روي شبکيه را انجام ميدهد.
فیلم ساختمان عدسی چشم Crystalline Lens Anatomy vdeo
جسم مژگانی Cilliary body
جسم مژگانی (ciliary body) بخش ضخیم لایه میانی (لایهٔ عروقی) چشم است که حد فاصل مشیمیه و عنبیه است.جسم مژگانی از ماهیچه مژگانی و زوائد مژگانی تشکیل شدهاست. جسم مژگانى (Ciliary Body) عضوى است با مقطع مثلثى که از يک ناحيه قدامى چيندار (Pars Plicata) و يک ناحيه خلفى مسطح (Pars Plana تشکيل شده است.
مويرگهاى آن برخلاف عنبيه داراى منافذ هستند لذا فلورسئين وريدى از آنها نشت مىکند. لايه بىرنگ داخلى اپىتليوم سيليارى ادامه لايه شبکيه عصبى و لايه رنگى خارجى آن ادامه لايه شبکيه عصبى و لايه رنگى خارجى آن ادامه لايه پيگمانته شبکيه است. زوائد مژگانى (پارس پليکا) مسئول ترشح زلاليه است. جسم مژگانى حاوى عضلات طولى (تغييردهنده اندازهٔ سوراخهاى شبکيه ترابکولار) عضلات حلقوى (مسئول عمل تطابق) و عضلات شعاعى است. عروق و اعصاب جسم مژگانى مشابه عنبيه است.
سطح پشتی جسم مژگانی دارای فرورفتگی و برآمدگیهای متناوب و منظمی است. از عمق فرورفتگیها، رشتههایی به نام رباط آویزانکننده خارج شده، به عدسی میچسبد. سر دیگر این رشتهها به عضلات مژگانی چسبیده است. انقباض عضلات مژگانی باعث تغییر تحدب عدسی و تطابق میشود. این عضلات توسط اعصاب پراسمپاتیک زوج سوم، عصبدهی میشوند. در امتداد جسم مژگانی، عنبیه به شکل صفحه مدوری جلوی عدسی قرار گرفته و با تغییر قطر مردمک، میزان عبور نور به کره چشم را تنظیم میکند. در ضخامت عنبیه، دو دسته ماهیچه به شکل حلقوی (تنگکننده) و شعاعی (گشادکننده) قرار گرفتهاند.
فیلم ساختمان جسم مژگانی چشم Cilliary body video
پير چشمي چیست؟ presbyopia
پیرچشمی از دست دادن برگشت ناپذیر توانایی تطابق چشم است که به دلیل افزایش سن رخ می دهد. در هنگام مطالعه، عدسي با تغيير انحنای خود اين امکان را ايجاد مينمايد که بتوانيم اجسام نزديک را بخوبي ببينيم. تطابق به توانایی چشم برای افزایش قدرت انکساری عدسی طبیعی چشم به منظور تمرکز تصویر اجسام نزدیک بر روی شبکیه اشاره دارد. بیشترین کاهش قدرت تطابق در سنین 20 تا 50 سالگی اتفاق می افتد. نشان داده شده است که در دو دهه اول زندگی، دامنه تطابق در محدوده 7 تا 10 دیوپتر نسبتاً پایدار است. در سن 50 سالگی، دامنه تطابق معمولاً به حدود نیم دیوپتر کاهش می یابد. این کاهش به عنوان نتیجه طبیعی پیری اتفاق می افتد و در نهایت بر هر شخصی که به سن کافی رسیده باشد تأثیر می گذارد. علیرغم فراگیر بودن، مکانیسم دقیق پیرچشمی ناشناخته مانده است.
هنگامی که فردي به نزديک نگاه ميکند، انقباض عضله سيلياري(جسم مژگانی)، کشش عدسي را کم ميکند و لذا عدسي کرويتر شده و قدرت انکساري بيشتري پيدا ميکند و تصوير جسم نزديک را بر شبکيه مياندازد (عمل تطابق - انیمیشن روبرو). در نگاه به دور عکس اين حالت اتفاق ميافتد. با پير شدن و کاهش حالت ارتجاعي عدسي ، قدرت تطابق آن کاهش مييابد و فرد اجسام نزدیک تار ميبيند. اين همان حالتي است كه به آن پير چشمي گفته مي شود.
به گفته دیگر، "تطابق" عبارتست از توانایی چشم برای تغییر تمرکز از روی اشیاء دور بر روی اشیاء نزدیک و تمرکز از روی اشیاء نزدیک بر روی اشیاء دور و همچنین فواصل بین آنها. در پیر چشمی بدلیل کاهش انعطاف پذیری عدسی چشم، عضلاتی که مسئول تطابق هستند - (عضلات مژگانی) - نمی توانند بخوبی این عمل را انجام دهند.
پیر چشمی تقریبا در همه افراد اتفاق می افتد. همچنین همه افرادیکه عیوب انکساری (نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم) دارند نیز دچار پیر چشمی می شوند. اما در افراد نزدیک بین پیر چشمی مزاحمت کمتری ایجاد می کند. زیرا نزدیک بینی تا اندازه ای پیر چشمی را خنثی کرده و افراد برای دیدن اجسام نزدیک مشکل کمتری دارند.
فیلم پیرچشمی Presbyopia video