علل خشکي چشم
هر عاملی که عملکرد تولید اشک را نامطلوب کند، موجب خشکی آن میشود. در بسیاری از موارد لایه اشک هیپراسمولار میشود که دلیل آن، کاهش ترشح مایع اشک یا تبخیر زیاد اشک است. هیپراسمولاریتی اشک به التهاب در سطح چشم و بیثباتی روند تولید اشک منتهی میشود.
خشکي چشم در زنان بخصوص پس از يائسگي شايع تر است. با کمال تعجب در بعضي افراد مبتلا به خشکي چشم، اشکريزش وجود دارد. دليل آن اين است که در اين افراد چشم موسين و چربي کمتري ترشح مي کند. در نتيجه اشک قادر نخواهد بود که مدت زيادي در چشم باقي بماند تا چشم را مرطوب نگهدارد.
استفادهکنندگان از لنزهای تماسی، افرادی که بهتازگی تحت جراحی تصحیح عیوب انکساری قرار گرفتهاند، افراد در معرض آلودگیهای شغلی و محیطی، مبتلایان به بیماریهای سیستمیک مانند پارکینسون، دیابت و بیماریهای اتوایمیون و مصرفکنندگان برخی از داروهای سیستمیک و موضعی، بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به خشکی چشم قرار دارند.
خشکي چشم ممکن است در آب و هواي خشک و همچنين بدليل استفاده از داروهاي آنتي هيستامين، ضد احتقان هاي بيني، آرامبخش و ضد افسردگي ايجاد شود. بنابراين بيماران بايد ليست داروهايي را که مصرف مي کنند به پزشک معالج اطلاع دهند زيرا ممکن است بعضي از اين داروها خشکي چشم را تشديد کنند.
افراد مبتلا به خشکي چشم، مستعد عوارض جانبي قطره هاي چشمي هستند. به عنوان مثال ماده نگهدارنده در قطره هاي اشک مصنوعي نيز مي تواند چشم را تحريک کند. به همين علت، گاهي اوقات لازم است که از قطره هاي اشک مصنوعي فاقد ماده نگهدارنده اسستفاده کنيم.
افرادي که مبتلا به بيماري هاي بافت همبند نظير روماتيسم مفصلي هستند، ممکن است دچار خشکي چشم شوند. ذکر اين نکته حائز اهميت است که گاهي اوقات خشکي چشم علامتي از "سندروم شوگرن" است. سندروم شوگرن بيماريي است که غدد مرطوب کننده نظير غدد اشکي و بزاقي را درگير مي کند لذا دهان فرد نيز خشک است. با معاينه فيزيکي کامل ممکن است بتوانيم بيماري زمينه اي را تشخيص دهيم.
فیلم علل خشکی چشم Causes and Risk factors of dry eye video